Yelkenli Tekne Bölümleri Nelerdir?

Teknenin bölüm ve kısımları ilk başlarda insanlara karışık gelebilir. Fakat insanlar bu bölümleri ve kısımları tanıdıkça aslında çok da zorlu olmadığını hemen anlar. Gerek daha rahat tatil yapabilmek gerek ise karşılaşılan sorunları çözmek için bu kısımlar hakkında insanların bilgi sahibi olması lazım. Bir diğer yandan da insanların bu kısımları bilmek yeni tekne alacak kişiler için de önemli. En doğru kararı vermek adına yelkenli gemi bölümleri bilinmesi gereken noktalardandır.

Tekne Bölümleri ve Kısımları

Ana Yelken:

Çift yelkeni olan yelkenin büyük yelkenidir. Direğe bağlı olan ana yelken ipler ile yani iskotalar ile kontrol edilmektedir. Teknenin performansını arttırmak ana yelkenler çok önemlidir. Bazı yelkenlerde öne doğru paralel ve arkaya doğru çıtalardan oluşabilir.

Cenova:

Çift yelkenli teknelerde önde olan küçük yelkenin boyuna göre Cenova ya da flok denir. Eğer öndeki yelken diğer yelkeni çok az geçiyor ise flok, yüzde5’den fazla geçiyor ise Cenova olarak isimlendirilmektedir.

Baş Istralya:

Yelken direğinin ayakta durmasını sağlayan ve yelken direğini destekleyen çok önemli bir parçadır. Tekneler büyüdükçe binen yük arttığı için bu tellerin sağlam olması son derece önemlidir.

Kıç Istralya:

Yelkenlilerin direğini arka taraftan destekleyen teldir. Sert havalarda bu tel gerilir ve direği büker.

Bumba:

Ana yelkeni alttan tutan ve direğe bağlı olarak duran yelkenli bölümüne verilen isimdir. Bu sayede yelken alttan açık olarak tutulur. Ayrıca yelken formu bu sayede ayarlanır. Bumba rüzgara göre sürekli hareketini sürdürür ve bu sayede ayarlanır.

Direk:

Yelkenli terimleri arasında direk çok fazla duyulan bir terimdi. Yelkenin yukarda durmasını sağlayan ana parça direk olarak isimlendirilir. Direk yelken sayesinde basılır ve kullanılır. Teknenin boyu ya da yapıldığı malzeme gibi etkenler direk boyunu etkiler.

Çarmıh:

Direği yandan tutan ve destekleyen parçaya çarmıh adı verilir. Teknelerin sancağında ve iskelesinde olmak üzere 2 tane olur. Bazı teknelerde bu sayı artabilir. Rüzgarlı seyahatlerde çarmıh üzerine yük biner ve boşta gibi görünebilir. Bu sırada tansiyon ölçümleri ile çarmıh için hesaplamalar yapılır ve ayarlanır.

Borda:

Tekne bölümleri arasında sıkça duyulan borda teknelerin yan kısmına verilen bir isimdir.

Baş:

Teknelerin ön tarafına verilen genel bir isimdir.

Kıç:

Her teknenin arka kısmına verilen kısımdır.

Baş Üstü:

Teknelerin başının üstüne baş üstü adı verilmektedir. Yelkenli tekne bölümleri arasında yaygın bir bölümdür.

İkinci El Tekne Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yat ve Tekne Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
yeni başlayanlar için yelkenli rehberi
İkinci El Tekne Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yat Ehliyeti Nasıl Alınır Şartları Nelerdir
Yat Ehliyeti Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?
fırtına takvimi 2021
Fırtına Takvimi 2021 | Kocakarı Takvimi 2021