Yat Ehliyeti Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Tatil severlerin en çok istediği tatil planlarından bir tanesi de maviliklere giden yoldur. Bunun için de mavi tur planları yapılır. Yapılan bu tur planları kapsamında çoğu tatilci tekne kiralama işlemi yapabilir.

Yat kiralamak isteyenlerden öncelikle ehliyet ibraz etmeleri istenmektedir. Bu hayalini gerçekleştirmek isteyenlerin en merak ettiği konu ise yat kaptanlığı ehliyeti nasıl alınır konusudur. Yat kaptanlığı için alınacak olan ehliyet ile amatör denizci belgesi çoğu zaman karıştırılmaktadır.

Eğer ticari amaçlı bir iş yapılmayacaksa Amatör denizci belgesi alınabilir. Bu belge tamamen eğlence amaçlı ve tekne alabilmek için gerekli olan bir belgedir. Fakat yolcu taşımacılığında ya da bir turizm firmasında tur kaptanı olarak çalışma imkanı vermez.

Yat Ehliyeti Nasıl Alınır?

Yat kaptanı ehliyeti nasıl alınır sorusunun cevabı için öncelikle iki aşamalı bir sınava girmek gereklidir. Bu konuda yapılan başvurular neticesinde öncelikle Ulaştırma ve Altyapı Başkanlığı’ndan alınacak olan Amatör Kaptanlık Belgesinin alınması gereklidir. Bunun için öncelikle online olarak açılan Amatör Denizci Eğitim Sistemi üzerinden eğitimin tamamlanması gereklidir. Sonrasında da Gemi Adamları Sınavı’na girilmeli ve geçerli not alınmalıdır.

Yat kaptanlık ehliyeti nasıl alınır sorusunun bir diğer sınav şekli de Amatör Denizci Belgesi almaya hak kazanmışsanız sınav sonucunuz ve istenen evraklarla birlikte Gemi Adamları masasına evrakları ibraz etmeniz gereklidir. Burada yapılacak olan işlemlerin ardından kaptanlık için sınava gireceğiniz liman size bildirilecektir.

Belirtilen gün ve saatte yapılacak olan sınavdan geçerli not almanız gerekmektedir. Bu sınavdan da geçerli not alınmasının ardından size verilecek olan sınav sonuç belgesi ve kimliğinizle birlikte yine Gemi Adamları masasına başvuru yapmanız gereklidir. İşlemler kontrol ve onaydan geçtikten sonra tarafınıza ehliyet verilecektir.

Yat Kaptanı Ehliyetine Kimler Başvurabilir?

Yat kaptan ehliyeti nasıl alınır konusunda bilgi sahibi olduktan sonra başvuru yapılır. Bu aşamada belirli şartlar aranır. Bu şartların en başında da 14 yaşını bitirmiş olmak ve T.C. vatandaşı olmak şartı gelir. 14-17 yaş arasında olan ve reşit olmayan adaylardan da aileden alınacak olan onam formu istenir.

İstenen eğitim düzeyi ise en az ilköğretim mezuniyetidir. Bunun yanı sıra temiz bir sicil istenmektedir. Bunun nedeni de özellikle yurtdışı seferlerinin düzenlenmesinde problem yaşanmaması içindir. Alınacak olan adli sicil kaydında kaçakçılık ya da yurtdışına insan ticareti gibi sicillerin olmaması gereklidir.

Sağlık raporu ibrazı zorunludur. Özellikle tam teşekküllü hastanelerden alınacak olan raporlar geçerlidir. Kişi de renk körlüğü ya da gece körlüğü gibi göz hastalıkları bulunuyorsa başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Yat Kaptanları Ne Kadar Maaş Alır?

Yat kaptanlığı her ne kadar çok havalı bir meslek olarak görünse de elbette ki zorlukları bulunmaktadır. Fakat birçok kişi tarafından da yat kaptanları ne kadar maaş alır konusu da merak edilir. Genel olarak bu konuda bilgi vermek yanlı olacaktır.

Yapılan kaptanlığın türüne göre maaş değişkenlik göstermektedir. Maaşı etkileyen faktörlerin başında deneyim gelir. Deneyim arttıkça maaş o oranda artış gösterecektir. Bazı firmalar yat kaptanı için Dolar üzerinden ödeme yaparlar. Bazı firmalar ise Türk Lirası üzerinden ödeme yapmaktadırlar.

Kullanılan yatın tipine, kapasitesine bağlı olarak maaş konusu da değişir. Bunlara ek olarak kaptanın deneyimi de eklenince farklı ücret politikaları ortaya çıkar. Aynı şekilde öğrenim durumu da burada belirleyici bir rol oynar. Uzun yol kaptanları şehirlerarası çalışan yat kaptanlarına göre daha farklı bir maaş alabilir. Hem mesafe hem de yurtdışı olmasından kaynaklı olarak farklı maaşın ortaya çıkması mümkün hale gelir.

dalış için gidilecek en iyi yerler
Türkiye'de Dalış İçin Gidilecek 10 Yer
gocek koyları yat rehberi
Türkiye'nin En İyi 10 Mavi Tur Rotası