Türkiye’de genellikle dalış için tercih edilen yerlerin başında Ege Denizi ve Akdeniz kıyıları geliyor. Bu konuda henüz Karadeniz ve Marmara denizi dalış için çok fazla tercih edilmiyor. Son dönemlerde iyice yayılan dalış sporu ile birlikte günübirlik olarak planlanan ve turistik dalış olarak adlandırılan dalışlar sıkça adından söz ettirmeye başladı.
Bu sporun yetkili kişiler tarafından verilmiş eğitimler neticesinde yapılması gerekiyor. Diğer türlü yapılan dalışlar çok daha farklı sonuçların doğmasına sebebiyet veriyor. Bu nedenle de dikkatli ve iyi aştırılmış merkezlerden eğitim alınması gereklidir.
Türkiye’de dalış için gidilebilecek yerler konusunda da birçok araştırma yapılıyor. En çok merak edilen aramalardan bir tanesi haline gelmiştir. Türkiye’de dalış için gidilebilecek 10 yer listesi de sizler için büyük bir kılavuz olacak.
Kaş:
Derin ve akıntı anlamında yoğun olan bir yer olmasına rağmen dalış için en çok tercih edilen yerlerden bir tanesidir. Özellikle Meis Adası2na yakın olan Uçan Balık (Flying Fish) olarak adlandırılan nokta dalış için en ideal yeridir. Bu dalış noktasında dalış yapmanın en büyük keyfi ise 65 metre derinliğe geldikten sonra sizi karşılıyor. 2. Dünya Savaşı’ndan kalma Bir İtalyan keşif uçağının enkazı ile karşılaşmak mümkün. Dalış bakımından zor bir bölge olarak bilinir.Bodrum:
Tercih edilen bir diğer dalış merkezide Bodrum Büyük Resif. Sabahın erken saatlerinde yapılacak olan dalışlar çok daha avantajlıdır. Bunun nedeni de suyun sabah erken saatlerde berrak olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla berraklık sayesinde bütün balık çeşitlerini bir arada yakalama şansı bulabilirsiniz. Ayrıca Kızıldeniz’den göçen balıklarında olduğu gözlemlenir. Burada çok çok iyi korunmuş olan bir resifte bulunuyor.Fethiye:
Türkiye’de dalış denince ilk akla gelen yerlerden bir tanesi de Fethiye’dir. Duvar dalış noktası denen en iyi noktadır. Dalış yapan ve bu konuda hobi edinen kişilerin çok daha fazla zevk alması adına mağara içine giriş yapılmasıdır. Bu mağaradan kafanızı kaldırıp yüzeye bakmanız ve gökyüzünü izlemeniz öneriliyor. Eğer doğru bir zamanda dalış yapılmışsa çok çeşitli canlılar görülebilir.Ayvalık:
Birçok dalgıcın vazgeçilmez dalış noktası olarak bilinir. Çok fazla dalış noktasının olması nedeniyle her türlü dalgıcın tercih edileceği bir yer olmaktadır. Görsel bir şölen bu dalış noktasında sizi bekliyor olacak.Kalkan:
Kalkan’da dalış yapanları bekleyen sürpriz önceki dönemlerde oluşmuş batıklardır. Sakarya batığı ve İngiliz Gemi batığı dalış için gelen ziyaretçileri bekliyor. Bu nedenle de en gözde dalış rotalarından bir kıvamında oluyor.Tekirova:
Bulunduğu bölgede çok fazla rağbet görmesi nedeniyle zaman zaman görüş mesafesinin düşüşü görülmektedir. Bu da dezavantaj olarak bilinir. Her ne kadar kıyıdan ulaşımı kolay olsa da dezavantajı da deniz altı canlılarının görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle görülememesidir.Saros:
Özellikle günübirlik ya da hafta sonu kaçamağı olarak dalış yapmak isteyenleri bekleyen bir dalış noktası konumundadır. İstanbul’a yakın olması da bu nedenle tercih edilmesinin başında gelmektedir. Derinlere inildiğinde kaya kovuklarında ıstakoz yavrusu ve çeşitli böceklerin görülmesi mümkündür.Sivriada:
Marmara’da bulunması nedeniyle birçok dalış ustası tarafından tercih edilmemektedir. Bunun nedeni ise kirlilikten kaynaklanan ve görüş mesafesinin azalması nedeniyledir. Fakat güneydoğu kısmından yapılacak olan dalışlar çok daha iyi olmaktadır.Gökova:
Dünyanın en güzel maviliğine sahip bir dalış merkezidir. Adını da bu güzel maviliğinden alır. Ege Denizi’nde yaşayan her canlı türüne rastlamak mümkün olmaktadır.Datça:
Suyunun berraklığı ve görüş mesafesinin gayet iyi olması dalış yapanlar tarafından tercih edilme sebebi oluyor. Dalış yapan kişiler tarafından en ideal dalış zamanının Nisan ve mayıs aylarında olduğu belirtilenler arasında. Fakat dezavantaj olarak da rüzgar ve dalgalanmanın olmadığı zamanlarda dalışa izin veriliyor olmasıdır.