Datça Koyları Gezi Rehberi

Datça bölgesi Türkiye’nin doğala ve doğaya dönüş yapmak isteyenler için vazgeçilmez bir lokasyonudur. Ege ile Akdeniz’in kesişme noktası olan denizi, el değmemiş tabiatı, ferahlatıcı iklimi ve sakin bir yaşam sunan atmosferi ile eşsiz bir yerdir. Bu bölge günübirlik gidilip kalındığında haksızlık edilecek kadar derin bir güzelliktedir. İşte bu nedenle vakti olan hemen herkes tekne ile turlara katılıp doğa harikası koyları, plajları ve gezilecek yerleri keşfetmek ister.

Datça koyları ve yat rehberi bilgisi edinmek, dağların engebeli kıvrımlarını izlerken dingin sularda salınarak gezmenin keyfini çıkarmak isteyenler için kaçınılmaz bir deneyimdir.

Datça Koyları Rotası

Datça’da tatil yapmanın tadını ve anlamını hissedebilmek için tekne ile turlara katılmak olmazsa olmaz bir aktivitedir. Çünkü Datça koyları kapsamında kişilerin tercihlerine göre uzun ya da kısa tekne turları halinde harika seyahatler organize edilmektedir.

Günlük gezi tekneleri formundaki mavi tur konaklamalarından yat versiyonundaki geniş ve uzun tatillere kadar pek çok alternatif bulunur. Bu tamamen kişilerin beklenti ve tatil süreçlerine ayırdıkları bütçe ile vakit arasındaki uygunlukla alakalıdır.

Datça koyları haritası doğu yönünden yani Akdeniz bölgesi kısmından başlayarak batıya doğru çizilen rotalardan oluşur. Lindos, Hurmalıbük ve Günlükbükü Koyları hurma ağaçları ile çevrili ve şahane yürüyüş yollarının da bulunduğu bakir yerlerden. Buralarda konaklayıp ormanı andıran yeşil alanlar keşfedilebilir.

Ardından sırasıyla Kovanlık, Çiftlik Koyu, Karabük, Sarıliman, Karaincir, Güllük Koyu, Kargı, Armutlusu, Gökliman, İncirliğin, İnceburun Koyu, Domuzçukuru, Kızılbük, Kargılıbük, Hayıtbükü, Ovabükü, Kurubük, Akçabük, Palamutbükü, Bükceğiz, Bağlarözü, Bağaltı, Domuz İni, Gıyrap Koyu yer almaktadır. Herbiri kendine has yapısı ve coğrafi nitelikleri ile Datça’nın birer incisidir.

Datça’nın Ege Denizi Koyları ise sırasıyla Küçük Çatı, Çatı, Ballıcabükü, Boynuzcuk, Armonika, Gerence, Alafakı, Eksera, Küçük Çakal, Çakal, Eski Liman- Gölyeri, Alavara, Meriç, Gereme, İnceburun, Karaköy, Gerence, Yelimlik, Oturakçam, Merdivenli, Mersincik, Murdala, Poyraz Liman, Değirmenbükü, Barkas ve Knidos Koyları olmak üzere zengin bir yol haritası ile misafirlerini karşılar. Bu bölgelerin hepsi farklı tarihi ve coğrafi yapıya sahip olsa koylarda tekne ve yatlar için ayrılan konaklama alanları mevcuttur. Konaklama için uygun yerler ve kişi kapasitesi her bölgede farklı seyreder. Ancak yola çıkmadan önce özel ya da yerel kurumlardan detaylı bilgi alınması tatilin çok daha keyifli geçmesini sağlayacaktır.

Datça’da Denize Girilebilecek Yerler

Datça yat gezileriyle ünlü olduğu kadar günübirlik tekne gezilerinin de uğrak merkezidir. Çünkü denizin duruluğu ve tabiatının saflığı kısa süreli vakte sahip insanların da bu nimetten faydalanmaları adına oldukça çekicidir. Elbette ücretli ve ücretsiz plajlar iki ayrı grupta anılır. Ancak hangi plaj olursa olsun ortamın temizliği ve mekanların tam kapsamlı bir donanıma sahip olması gözetilen birinci kriterdir.

Datça’da nerelerde denize girilir: 

  • Kumluk,
  • Taşlık,
  • Kargı,
  • Kızlanaltı,
  • Gebekum,
  • Kızılbük,
  • Hayıtbükü,
  • Ovabükü,
  • Palamutbükü gibi küçük büyük onlarca plaj olarak sayılabilir. Bu plajların çoğunluğu aynı zamanda koy olma özelliğini de taşır. Böylece gereksinim duyulan ihtiyaçların karşılanması da mümkün ve son derece kolay olmaktadır.

Yapılan araştırmalar, anketler ve istatistiksel veriler sonucunda Türkiye’de tatil yapılması gereken bölgeler arasında yer alan Datça insanın ruhuna dokunmaktadır. Tekne ile gezilerek ve her yerin ayrı ayrı incelenerek tecrübe edileceği yerler arasında olmasının yanında Antik kentleri de inanılmaz mimariye sahip. Özellikle Knidos Antik Kenti plaj ve koy kategorisinde de olduğu için hem yüzmek hem de tarihe tanıklık etmek isteyenlerin uğramadan geçemeyeceği bir yerdir.