Türkiye’nin Az Bilinen Koyları

Bu yazımızda tekneniz ile keyifli zaman geçirebileceğiniz, yoğunluk ve kalabalıktan uzak koyları paylaşmak istedik.

Kargı Koyu, Datça / Muğla

Kargı Koyu, Datça merkeze 3km uzaklıkta bulunan, Datça’nın koylarından biridir. Etrafı dağlarla çevrilidir. Kuzey rüzgarlarını almadığı için denizi sakin ve ılıktır. Merkeze yakın olan kargı koyu bu sayede fazlasıyla insanın gelip gittiği bir koydur. Merkezden yürüyerek yarım saatlik bir mesafede bulunmaktadır. Minibüsler gün içinde sık sık gelip gitmektedirler. Yazları çok kalabalık ve hareketlidir. Kışları ise sakin bir yerdir. Yaz sabahları erken saatlerde yürüyüş yapmayı sevenlerin seveceği bir parkur vardır. Güneşin doğuşunu burada karşılamak unutamayacağınız bir anı olacaktır.

Gebekse Koyu, Marmaris / Muğla

Mavi yolculukları severlerin uğrak yeri olan Gebekse, şirin koylardan biridir. Sualtı dünyasının güzelliğine dalabilir ve tanık olabilirsiniz. Bu görkemli koyda eski tarihi yapıların kalıntılarını da görebilirsiniz. Marmaris’ten bir yat kiralayarak Gebekse Koyu’nu ziyaret edebilirsiniz. Ya da yakın bir gölgeden hotele yerleşip koya inbilirsiniz.

Kabak Koyu, Faralya/Fethiye

Kabak Koyu, Ölüdeniz’e yaklaşık 15 km uzaklıkta sahil boyunca yer almaktadır. Denize düşen ağaçlarla kaplı dağlarla bölgedeki en güzel vadilerden biridir. Koruma altındaki bir alandır ve büyük otellere izin verilmemektedir. Kabak köyü, Fethiye ile Antalya arasındaki Likya Yolu yürüyüş rotası üzerindedir. Kabak Koyu, Türkiye’nin en iyi kamp alanlarından biridir. Çadırda kalmak istemiyorsanız ahşap bungalovlar ve ağaç evler kiralanabilir.

Serçe Koyu , Marmaris/Muğla

Serçe Koyu’na giriş çok dardır ve kolayca kaçırılabilir, ancak koyun içine girdikten sonra birçok teknenin girebileceği kardar da büyüktür. Tüm rüzgarlardan korunaklı bir koydur. Serçe Koyu, Rodos adasının karşısında, Bozburun yarımadasının güney kıyısında yer almaktadır. 1977’de bir sünger avcısı koyda bir gemi enkazı keşfetti. Araştırmalar, geminin 11. yüzyıla ait olduğunu ve cam eşya taşıdığını ve geminin Suriye’nin güneyindeki bir limandan ayrıldığını ortaya çıkardı. Eserler Bodrum Sualtı Müzesi’nde sergileniyor ve bilinen en önemli İslami cam koleksiyonudur.

Faralya Koyu, Fethiye /Muğla

Faralya, Türkiye’nin güneybatı kıyısındaki Fethiye’de küçük bir Likya kasabasıdır. Resmi olarak bir kasaba bile değil, çünkü böyle nitelendirilemeyecek kadar küçük. 12 km uzunluğundaki kıyı şeridi boyunca 7 diğer mezra (Kozağa, Kirme, Ölüdeniz, Faralya / Hisar, Kızılcakaya ve Kabak) ile birlikte Uzunyurt’u oluşturmaktadır. Bu yüzden, Faralya’ı Google ettiğinizde Uzunyurt için çok fazla sonuçla karşılaşacaksınız. Faralya, muhteşem Kelebekler vadisine bakan, sahilin yukarısında, Babadağ dağlarında güzel bir konuma sahiptir. Bu vadi adını (tahmin edilmesi zor olmasa da) buradaki çok sayıda kelebek türünden alıyor. Özellikle Haziran ve Eylül ayları arasında birçoğunu burada görebilirsiniz!

Gemiler Köyü / Fethiye – Muğla

Gemiler Adası daha önce Aya Nikola olarak biliniyordu ve aynı zamanda Aziz Nicholas Adası olarak da anılıyordu. Yaklaşık 1 km uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğinde küçük bir adadır ve size 360 ​​derecelik çarpıcı manzaralar sunar. Bizans dönemine ait kalıntılar hem karada hem de denizde görülebilmektedir. Gemiler Adası’nın, Aziz Nicholas’ın (Noel Baba) doğum yeri olduğu veya en azından kendisinin ve takipçilerinin Roma zulmünden kaçmak için sığınak olarak kullandığı yer olduğu düşünülüyor. Şu anda görebileceğiniz harabeler, bir manastır sığınağı, birkaç kilise, kiliseleri birbirine bağlayan diğer bina ve tüneller, Aziz Nikolaos ve takipçileri tarafından inşa edildi. Ada, Aziz Nikolaos’un gömüldüğü yerdir, ancak Arap filosunun tehditleri nedeniyle ada terk edildikten sonra kemikleri çıkarılıp Myra’ya götürülmüştür. Adada tatlı su yoktur ve oraya tekneyle gidilmesi gerekmektedir. Bu nedenle adanın geleneksel adı Gemiler yani Tekne Adası’dır.Gemiler Adası, hem Türkiye’deki mavi yolculuk yat kiralama hem de günübirlik tekne turlarının popüler duraklarından biridir.

Çiftlik Koyu, Marmaris / Muğla

İri taneli kumsalıyla ünlü Çiftlik koyu tatil sezonu boyunca yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Bu ışıltılı Marmaris koyunda deniz her zaman temizdir. Sualtı güzelliklerini görmek için tüplü dalışa da katılmalısınız.

Amos ve Turunç/ Marmaris

Turunç Mahallesi’nde yer alan Amos, antik kenti kadar parlak sularıyla da dikkat çekiyor. Tepeye tırmanıp Amos antik kentini ziyaret edebilir, kalıntılar arasında yürüyebilir ve gün batımını izleyebilirsiniz. Amos, parlak çakıl taşları, uzun kumsalı ve turkuaz suları ile Marmaris Mavi Yolculuk rotaları için popüler bir bölgedir. Koyda öğleden sonra kalabalık olabileceği için sabah ziyaret edilmesi tavsiye edilir.

Bördübet Koyu/ Marmaris

Marmaris’in Reşadiye yarımadasında bulunan Bördübet, pırıl pırıl deniz ve orman manzarasına sahip. Bu nefes kesici koy, hem denizciler hem de yürüyüşçüler için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Bu sessiz koyda eğlence amaçlı balık tutabilir, bisiklete binebilir veya ormanda yürüyüş yapabilirsiniz.